GRIBSKOV FÅR UVENTET JULEGAVE PÅ KVART MILLION.
Fra venstre Nationalmuseets vicedirektør Jes Gjørup, borgmester Kim Valentin, Jesper Julian Møller og museumsinspektør Tim Grønnegaard fra Museum Nordsjælland.

GRIBSKOV FÅR UVENTET JULEGAVE PÅ KVART MILLION.

En iværksætter forærer Gribskov Kommune 250.000 kroner til at etablere seværdighed for historie-interesserede turister.

En tidlig julegave på en kvart million kroner er ganske uventet afleveret til Gribskovs borgere.

Julegaven er et bidrag til etableringen af et helt nyt turist-pejlemærke i Gribskov: et mindesmærke over to bronze-lurer fra bronzealderen.

Bag gaven står iværksætteren Jesper Julian Møller, som bl.a. står bag en række kendte spisesteder i København, fx Danmarks første street food marked Copenhagen Street Food på PapirØen.

” Da jeg er historisk interesseret og nu siger farvel som restauratør gennem 17 år på Nationalmuseet, vil jeg gerne bidrage til, at vi forsat husker vores historie. Og da Blistrup-lurerne blev fundet i et vådområde nær min gård, er det oplagt, at vi får en kopi af lurerne tilbage til området, hvilket, jeg håber, kan bidrage til kendskabet og formidlingen af Gribskovs Kommunes fortid og historie,” siger Jesper Julian Møller.

De to bronze-lurer har en spændende historie bag sig, efter at de blev fundet i 1858. Lurerne havnede hos Kong Frederik d. 7. på Frederiksborg Slot. Da slottet brændte, frygtede man, at lurerne var gået tabt, men heldigvis havde kongen foræret den ene bort til Napoleon 3. – og denne lur befinder sig i dag på Nationalmuseet i Paris.

Nyt pejlemærke for turister

Donationen på 250.000 kroner går til, at Gribskov Kommune sammen med Museum Nordsjælland og Nationalmuseet kan etablere et mindesmærke ved Ølshøj nær Blistrup.

Bevillingen dækker følgende:

–          Anlæg af stenkantet trampesti fra bevoksningen omkring Ølshøj til fundstedet.

–          Opsætning af informationstavle i kanten af vådområdet.

–          Opsætning af lurkopi i kanten af vådområdet.

–          Beplantning af hassel og birk i en ring på ca. 28 meter i diameter omkring det lille mosehul.

–          Afskråning af kanten af mosehullet med minigraver for at ”offermosens” grænser kan være tydeligere markeret.

Borgmesteren Kim Valentin modtog i tirsdags donationen ved en højtidelighed på Nationalmuseet i København, hvor også Nationalmuseets vicedirektør Jes Gjørup, deltog.

”Det er en utrolig flot julegave, som vi har fået til Gribskov. Vi kan udvikle en ny attraktion, som passer som fod i hose til den form for turisme, vi gerne vil have til Gribskov: Den er autentisk, involverer vores lokalsamfund, og kan oven i købet indgå på ruten hos turister, som tager cyklen rundt,” siger borgmester Kim Valentin.

FAKTA:

Kort om Blistrup-lurerne

Hvad er historien bag Blistrup-lurerne; det er 2 bronzelurer, der blev fundet i et vådområde ved Ølshøj jættestuer, da en husmand skulle skære tørv for flere hundrede år siden.

Husmanden kontaktede kroejer Mentz i Gilleleje, som igen tog kontakt til Frederik 7., som tog lurerne ind i sin egen samling på Frederiksborg Slot. Frederiksborg Slot nedbrændte desværre i 1859, og man antog, at begge lurer gik tabt ved denne brand.

Men så galt gik det ikke, i 1960’erne rejste en repræsentant fra Nationalmuseet til Paris og besøgte blandt andet er det gamle slot Chateau Vieux i Saint-Germain-en-Laye, der ligger i den vestlige udkant af Paris. Her så han en bronzelur, som viste sig at være den ene af de 2 lurer fra Blistrup området, idet Napoleon den 3. havde fået denne bronze lur i gave af den danske konge Frederik 7. før branden på Frederiksborg Slot.

Fra venstre Nationalmuseets vicedirektør Jes Gjørup, borgmester Kim Valentin, Jesper Julian Møller og museumsinspektør Tim Grønnegaard fra Museum Nordsjælland.

Fra venstre Nationalmuseets vicedirektør Jes Gjørup, borgmester Kim Valentin, Jesper Julian Møller og museumsinspektør Tim Grønnegaard fra Museum 

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.